Natten mellan fredag och lördag rev jag av en overnight mash igen. Denna gång stegmäskades min hefeweizen och denna gång glömde jag inte pH-justeringnen med mjölksyra som komplement till salterna. Framöver är jag nyfiken att labba med syrarast för pH-sänkning men problemet är att gå upp mitt i natten för att mäta effekten. Många tyckare och tänkare har avfärdat syrarasten eftersom den är långsam och tidskrävande, minst en timme för effekt har jag läst, men tid är ju det jag har mest av under en overnight mash. En variant är att göra en lite minimäsk för testmätningar men jag har ingen stabil pH-mätare så det får vänta lite. Receptet är detsamma som sist då det känns som jag hittat något jag gillar. En lite vattenbehandlingsjustering bara med lite magnesium som varit lite lågt här i Norrköping. På tal om det har jag redan undersökt vattnet i de delar av södra Stockholm vi letar boende, helt frisk är jag ju inte… Vetet maldes på 0.8mm mot senast 1.0mm och pilsnermalten på 1.2mm vilket närmast är standard för Braumeister. Jag tror mäskningen gick som den skulle, jag sov ju, och när jag gick ut till bryggeriet vid 7 på söndagsmorgonen stod Braumeistern och indikerade utmäskat. Jag lakade med 10 liter vatten av okänd temperatur då termometern blev kvar inne i huset, detta kan ha bidragit med den minimalt lägre effektiviteten mot förra gången. 2ö diff nedåt mätte jag upp men det är inte helt säkert eftersom jag inte hade kalibrerat min hydrometer förra veteölsbryggningen. Lakningen skedde utanför Braumeistern i en hink på golvet som test men även det blev kletigt och det är ytterst tveksamt med livsmedelsklassningen på hinken och därmed inget jag kommer fortsätta med. Skulle vi bott kvar i huset skulle jag testat att sätta en krok i taket för att hänga maltröret i ovanför Braumeistern och sedan laka rätt ner. Som det är nu tycker jag nivån på vörten är för hög och den har fortfarande lite kontakt med botten av maltbädden när man lakat klart. Det gör att det inte ”droppar färdigt” efter lakningen och flytten av maltröret ger droppande vörtkladd över halva bryggeriet. Det här står med på min todo-lista över förbättringen men är pausat tills vidare…
Mäska, koka, kyla, tappa på hink, hälla i jäst, diska. Ja det gick smidigt och snabbt (nåja) att brygga denna gång tycker jag. Jästen skulle varit en splitbatch med en uppodlad flaskjäst förutom min Meckatzer-stamm men förkulturen luktade acteon och åkte i vasken. Som tur var hade jag mer än väl uppodlad jäst för 45 liters jäsning. 20c och i i kylen, det bubblade ur rören morgonen därpå så alles in ordnung.
Här ser ni maltröret i den stora hinken som är införskaffad för disk och just denna typ av förvaring när mäsken ska droppa av det sista. Men just denna gång är detta alltså olakat och Braumeistern är på väg mot uppkok redan.
Det är kaos i bryggeriet med flyttkartonger och annat mög så någon mer utzoomad vinkel än det här blir det inte. De som tror man behöver slangklämma för silikonslang på Braumeisterns originalkran kan sluta tro det. 12×16 från Humle sitter bra om man bara ska ha 30-40cm som jag för att styra vörten och diskvattnet. Lång slang behöver alltid slangklämma tycker jag.
80m kok står i alla Braumeisterrecept och manualen, jag kör här med 90 min men det är nog hugget som stucket. Däremot så börjar timern ticka ner ca 10 min före jag skulle börjat ta tiden så ska ni koka kortare blir 60 min = 70 min i min värld.
Jag tog inte bort silplåtana när jag hällde i lakvattnet vilket gjorde att det såg ut som lakningen kokade kraftigt, borde ha filmat istället för fotat.
Får 0% kondens eller dimma i bryggeriet med min lowtech-setup utan fläkt. Helt tyst är det när jag brygger också, inte för att jag är där och störs av lite fläktljud men det kan vara så att vörten blir liiiite godare av tystnade. Lite som när Teo Musso spelar klassisk musik för sina jästankar. Och nej jag menar inte allvar…
Efter min resa till Tettnangregionen blev jag sugen att jämföra Tett mot Hallertauer. Hoppas på lite mindre ört men det är svårt att förutspå en bittergivas smakbidrag.
Typiskt Protaflockladd på kylspiralen. Ett tips är att ta bort det innan det torkar fast för det kan sätta sig ganska bra.
Jag och Braumeistern tackar för uppmärksamheten så hoppas jag vi ses på Beerexpo i Linköping på lördag. Braumeistern har dock utegångsförbud men hälsar så gott.
Add 55.00 l of water and heat to 38.0 C over 0 min
38.0 C
15 min
Ferual Acid
Heat to 45.0 C over 4 min
45.0 C
15 min
Protein Rest
Heat to 53.0 C over 14 min
53.0 C
5 min
BetaAmylase
Heat to 63.0 C over 11 min
63.0 C
45 min
AlphaAmylase
Heat to 72.0 C over 10 min
72.0 C
35 min
Mash Out
Heat to 78.0 C over 5 min
78.0 C
10 min
Fly sparge with 9.98 l water at 78.0 C
BryggData
1.048 SG
1.010 SG
9.98 l
5.0 %
Brygganteckningar
Tidslogg 21.55 55+10l 6c, programmerar bm och mäter salter.
6c 180m 45c 15m 53c 0m (skippar proteinrast då schemat i BM inte räcker till) 63c 45m 72c 35m 76c 15m (färdig ca 05 så uppskattningsvis en timme)
22.10 inmäskning klar 22.18 salter i 06.05 kollar till och den är färdig. 06.15 flyttat maltrör till hink, startar för uppkok (75-102c), värmer lakvatten. 06.45 lakar, skummar av, häller laket i Braumeistern. 07.15 82 min kvar av koket, skummar av igen. 07.37 60-givan i. 08.45 Kyler.
1046-1048 23+25l adderat 2.5l mer än bs beräknat men fått 3l mer (48+druv/drav)
Plus
Minus Lite malt har smitit ut genom filtrena, ev pga finare krossning av vetet. Ännu mer maltrester smet ut via lakningen som även den var osmidig. Termometern kvar inne så lakvattnets temp? Lakning ner i baljan är osmidigt och tveksam livsmedelskvalité. Galler på BM istället.